Vrouwenkoor OtherWise
Stacks Image 283

Agenda

Voor alle activiteiten, klik op 'Lees meer', of ga naar de pagina 'Nieuws'.

 
contact

OtherWise ChristmasWise 18 december 2016

 

OtherWise “piekt” in de Gelderlandfabriek

 

Culemborg-  Op zondagmiddag 18 december gaf vrouwenkoor OtherWise twee concerten met de titel “OtherWise ChristmasWise”. Zoals de titel al doet vermoeden, is OtherWise een andere weg ingeslagen en gaf haar eerste éigen Kerstconcert. Het koor bleek de juiste weg te hebben gevonden en beide concerten werden een doorslaand succes!

In de Gelderlandfabriek,  een nieuwe en sfeervolle locatie die voor de gelegenheid mooi versierd was in kerstsfeer, werd een theeconcert gegeven voor de Culemborgs vrijwilligers en het SOCC. Het publiek werd getrakteerd op een gevarieerd programma uit het recente repertoire van OtherWise. De Culemborgse zangeres Judith Jobse was uitgenodigd en zong met OtherWise het prachtige “Gabriella’s Lied”.

Voor het hoofdconcert in de tweede helft van de middag had OtherWise nog meer muzikale vrienden uitgenodigd; naast Judith Jobse, traden ook haar zangleerlingen Mauro, Vita, Janna en Pien en de Vocal Group “Major KECX” (voorheen CU Voices) o.l.v. Nynke Grondman vanuit Kunst Educatie Culemborg (KEC) op.

Daarbij kwam de focus veel meer dan in voorgaande jaren op zang te liggen, afgewisseld met instrumentale intermezzo’s. Roedie Robeer is al decennia lang vaste dirigent van OtherWise. Ook dit jaar zorgde hij weer voor de uitstekende directie van het door hem gearrangeerde repertoire. Hij bracht het koor tot een niveau waarbij gesteld mag worden dat OtherWise piekt in de Gelderlandfabriek.

Jos Rodermans, die al vele jaren lang de muzikale begeleiding van het koor tijdens kerstconcerten verzorgt, kreeg een podium om solo enkele pianowerken van componist Ludovicio Einaudi ten gehore te brengen. Dat deed hij met veel bezieling.

De presentatie was, net als voorgaande jaren, in handen van Marit van de Warenburg. Zij leidde het publiek op levendige wijze door het programma heen.

 

Het programma was uiterst gevarieerd. Het koor beet het spits af met een Frans lied “le Carillon de Vendome”, wat ook werkelijk klonk als een carillon. Daarna volgden enkele Engelstalige nummers, waaronder “Carol of the Bells”, een Oekraïens kerstlied. Aansluitend werd een solo uitgevoerd door KEC leerlingen Vita (Help the People)  en Pien (Imagine), begeleid door KEC pianoleerling Jochem Bodewes. De talentvolle  vocal group Major KECX bezong “Rudolph the rednosed Reindeer” op een jazzy manier en Fix you met een solo voor Kevin Liempt.

Daarna was weer de beurt aan het koor met onder andere het zes stemmige a capella Evening Rise,  het indrukwekkende Mary Did You Know en “Hallelujah” als laatste nummer voor de pauze als eerbetoon aan de onlangs overleden Leonard Cohen. Het betrof een bijzondere 8 stemmige koorbewerking die het publiek echt ontroerde.

 

Tijdens de pauze werd er op thee en koffie getrakteerd, waarbij heerlijke kerststol werd geserveerd, aangeboden door “Plus” Giel Smits.

 

Direct na de pauze werd traditioneel door OtherWise geopend met de bijzondere a capella uitvoering het bekendste kerstlied aller tijden “Stille Nacht”. Samen met Judith Jobse werd het krachtige en ontroerende lied “Gabriella’s Song” ten gehore gebracht. Janna (Try) en Mauro (Stille Nacht) van KEC toonden hun zangtalent en ook Major KECX wist het publiek voor zich te winnen met de Man in the Mirror met solo van Marit v.d. Warenburg en het First Noel in de bewerking van Pentatonix.

Het koor bezong daarna de winterkou volgens Shakespeare in “Blow Blow though winterwind” een mooie uitvoering waarin het koor echt excelleerde.  Na de a capella spiritual We’re going up to Bethlehem” ging het koor over tot de humoristische afsluiting van het programma.  In de “Christmas Shopping Blues” werd op grappige wijze de wanhoop bezongen over alle kerstinkopen  die nog moeten worden gedaan.  Het publiek werd verrast door het zeer humoristisch uitgevoerde Various Themes on Fa-la-la, waarbij het klassieke Deck the Hall prettig werd onderbroken door stukjes van bekende componisten.

Het concert werd afgesloten met een gezamenlijke uitvoering van “Feliz Navidad”.

 

Tijdens het drankje na afloop, onderdeel van het concert, werd volop nagepraat over dit bijzondere concert.

Een deel van het publiek toog daarna tevreden huiswaarts. Een ander deel nam deel aan het speciaal gearrangeerde buffet “OtherWise ChristmasWise” dat uitstekend was verzorgd door “Una Volta”, het Italiaanse restaurant gelegen in de Gelderlandfabriek.

 

Vrouwenkoor OtherWise kijkt terug op een zeer geslaagde eerste editie van een eigen Kerstconcert.  Het ziet er alleszins naar uit dat dit succesvolle concept een nieuwe traditie gaat worden; de datum voor het Kerstconcert van volgend jaar staat al vast: zaterdag 16 december 2017.

Door Mieke Jetten